Rasstandaard

                                 

Algemene indruk

American Staffordshire Terrier behoort de indruk te geven van grote kracht in verhouding tot zijn grootte. Een hond die stevig in elkaar zit, gespierd maar ook lenig en gracieus is en attent ten opzichte van zijn omgeving. Hij moet geblokt zijn, mag geen lange poten hebben en niet 'racy' in outline zijn. Zijn moed is spreekwoordelijk.

Hoofd

Middelgroot, ovaal diep, brede schedel, zeer uitgesproken wangspieren, duidelijke stop en hoog geplaatste oren. De mond is middelgroot, afgerond aan de bovenkant en abrupt naar beneden vallend onder de ogen. Sterke, duidelijk afgetekende kaken. De onderkaak behoort bijtkracht te hebben. De lippen sluiten en zijn gelijk, niet los. Boventanden moeten bij de voortanden aan de buitenkant nauw aansluiten (een zgn. schaargebit). De neus moet duidelijk zwart zijn.

Oren

Oren hoog aangezet maar toch ver uit elkaar staand.  Het ongecoupeerde oor moet kort zijn en wordt gedragen als een zogenaamd ' half rose' of 'prick' oor. Een geheel hangend of staand oor is fout

Nek

Zwaar en licht gebogen, taps toelopend van de schouders naar de achterkant van de schedel. Middelmatige lengte. Geen losse huid.

Rug

Tamelijk kort. Licht hellend vanaf de schoft naar de romp met een kleine korte helling naar de staartaanzet. De lendenen iets invallend.

Lichaam

Goed gewelfde ribben, dicht naast elkaar, tot ver naar achteren geplaatst. Voorpoten tamelijk wijd uit elkaar geplaatst zodat de borst zich kan ontwikkelen. Brede en diepe borst.

Staart

Kort in verhouding tot zijn grootte, laag aangezet en toelopend tot een fijne punt. De staart mag niet gekruld zijn en ook niet over de rug worden gedragen. Niet gecoupeerd.

Benen

Rechte voorpoten met groot, ronde bone, recht op de voeten. De voorpoten recht naast de borst gezet. Achterhand goed gespierd, goed gehoekt, niet naar binnen of naar buiten gedraaid. Compacte, niet al te grote voeten. Het gangwerk moet veerkrachtig zijn zonder te rollen of telgang.

Vacht

Kort, strak, hard aanvoelend en glanzend.

Kleur

Iedere kleur, egaal, gedeeltelijk gevlekt of gevlekt is toegestaan. Echter geheel wit, meer dan 80 procent wit, black and tan en leverkleur moeten niet worden aangemoedigd.

Maat

Bij de reuen heeft een schofthoogte van 45,7 cm tot 48,3 cm de voorkeur en bij de teven heeft een schofthoogte van 43,2 cm tot 45,7 cm de voorkeur. De hoogte en het gewicht moeten echter in een goede verhouding tot elkaar staan.

Fouten

Leverkleurige of bruingevlekte neus, lichte ogen, lichte of roze oogranden, te lange staart, slecht gedragen staart en boven- of ondervoorbeet.